Humminbird

tirsdag den 16. august 2011

RELEASE ' EM!

Så er der ikke mange dage til at turen igen går nord på sammen med Søren Beck  –  nærmere bestemt området omkring Tromsø, for at fiske med vores gode kammerat og guide Per Jonasson. Det skal blive interessant at se hvordan området fisker i år – Per, har kunnet fortælle om et noget svære fiskeri end de forrige sæsoner og mange af de kendte pladser har til tider været tomme for helleflyndere! Der er sikkert mange faktorer der spiler ind, men det forhøjede fiskepres har sikkert en del af skylden og nogle af de lokale Norske lystfiskere eller som jeg ser dem - autonome erhvervsfiskere har været hårde ved bestanden….. En af disse lokale private såkaldte sportsfiskere, der jævnligt opdater sin meget læste blog kan jo ”stolt” fremvise sammenlagt over 1000 KILO helleflynder landet og slagtet i sin båd siden starten af sæsonen! Tja nu kan det godt være at de lokale deroppe ikke mener at vi som udefrakommende ikke skal blande os i deres sager – men ”hva” fanden skal du bruge 1 ton fisk til makker?? Som norsk statsborger, må man ganske rigtigt omsætter for et vist beløb i fisk hvert år, men der må være andre end mig, der mener at dette er at gå over stregen!? Desuden er der så mange usaglige indlæg og argumenter omkring catch and release på denne blogg at det er direkte useriøst og det synd da der faktisk er en del læser dette, jeg håber bare at de kan skelne imellem lort og kanel. At bruge en stor undersøgelse omkring dødelighed af bass samt billfish efter catch and release og overføre dette direkte til helleflyndere er direkte useriøst! Jeg kan kun vise den midterste finger til disse holdninger og hvis vi ønskede det kunne vi bruge karper til sammenligning, her overlever 99.99999% mange genfangster hvis de blot bliver behandlet korrekt. Det er helt ok, ikke at gå ind for catch and release og fiske efter mad til køkkenet – men så må man STOPPE med at fiske når, man har fanget nok! Fakta er dog at vi ikke ved så meget om denne fantastiske fisk og derfor er det vigtigt at der er personer som Per Jonasson, der laver et kampe stykke frivilligt arbejde med at mærke og indsamle prøver fra mange af de store og små flyndere der bliver fanget på hans båd – det bliver super spændende at se hvilke informationer der kommer tilbage fra de nyligt satellit mærkede helleflynder – fortsæt det gode arbejde PER!! Stor respekt herfra!!!
Der er helt sikkert ingen nordmand der i fremtiden skal fortælle mig, at det er udenlandske lyst og sportsfiskere, der er skyld i at mængden af helleflyndere og fisk i havene omkring Norge går nedad bakke. Tvært imod er billedet begyndt at vende om MANGE vælger nu at genudsætte de største trofæfisk og tage de mindre, som er meget bedre spisefisk, der ikke er fyldt med giftstoffer…. Jeg vil til sidst videregive en nyhed som kunne være interessant for dem der ønske at genudsætte deres store helleflynder og ønsker et anderledes minde end et billede. Den kendte svenske fiskegrejs producent CWC har i samarbejde med det svenske blad Fiskejournalen startet projektet: RELEASE’EM for at sprede budskabet ”bevar helleflynderen”. Se følgende link: http://tavling.fiskejournalen.se/releaseem/ for mere info om hvordan du kan forevige din genudsatte drømme helleflynder og en lille film med beskrivelse af projektet præsenteret af den verdenskendte svenske fiskekonservator Lubbe Pytel  ( www.fiskkonservator.se) Jeg ved at jeg tager imod tilbuddet den dag at drømme fisken ligger sikkert i vejeslyngen! Jeg vil forsøge at opdaterer fra Tromsø når muligheden byder sig, så følg med her på siden – ses derude….

5 kommentarer:

 1. Hej Peder
  Lækkert initiativ med endnu en lækker blog at følge med på.
  Knæk og bræk på "Jättespättorne"
  Rasmus Ingemann www.everythingwithteeth.blogspot.com

  SvarSlet
 2. Hei Peder.

  Jeg forstår at du er bekymret for at kveitefisket kan være på nedtur. Men jeg tror ikke at vi sportsfiskere skal være så naive å tro at vi har en så enorm innvirkning på økosystemet i havet. Enkelte personer er flinke å fiske, og tar mye fisk, men dette utgjør ikke en brøkdel av hva yrkesfiskeriet med breiflabbgarn tar opp av kveite, lengre ute til havs. Dette tror jeg påvirker det naturlige innsiget av kveite til kysten i Nord-Norge i mye større grad enn hva sportsfisket noen gang vil gjøre.

  Når det er sagt, forventer man at utenlandske sportsfiskere som kommer til Nord-Norge oppfører seg som ordentlige mennesker. Å gå hodeløst til frontalangrep på en enkeltperson, og i den grunn hele sportsfiskemiljøet i Tromsø, og refse deres C&R tankegang blir helt feil. Å legge skylden, som du gjør i dette innlegget, på et par lokale sportsfiskere er særdeles lite gjennomtenkt og nyansert. Det er i tillegg både respektløst og unødvendig, ettersom vi jo alle ønsker det samme; Nemlig å beskatte kveitebestanden på en bærekraftig og fornuftig måte.

  Å skape splid mellom ulike grupper innenfor sportsfiskemiljøet er ikke ønskelig, og ved å legge inn et slikt innlegg som du gjør her, vanskeliggjør du muligheten for at vi alle, både lokale norske sportsfiskere og utenlandske sportsfiskere, kan samarbeide om å finne en riktig C&R filosofi for kveitefisket. For det er ved å gjøre dette, at vi kan bevare kveitefisket i mange år fremover.

  Mvh
  Jørgen Høier
  Sportsfisker i Tromsø

  SvarSlet
 3. Bare litt fakta: I 2001 ble det levert 375 tonn kveite til råfisklaget. Dette er hovedsaklig kveite tatt som bifangst i et direktefiske etter andre arter. Kveitebestanden har vokst enormt siste 10 år og i fjor ble det levert 1.600 tonn samtidig som fiskeflåten halvert.
  At Per får mindre fisk enn i fjor kan jo skyldes at han fisker i samme området hver dag. Han startet jo å fiske i Kvalsundet og det gikk jo nedover med fisket der også, akkurat som i skagøysundet. Selv har jeg aldri fått så mye kveite som i år. Men jeg er mer kjent enn Per i mitt hjemhav og fisker over et større område.

  Norge kan sannsynligvis påberope seg verdens beste fiskeriforvaltning og fiskermyndighetene har ingen kvoteregulering på kveite. Vi som bor og lever langs kysten må forholde oss til det. At vi kan tjene noen ekstra kroner på fiske skal ikke dere blande dere så mye bort i..

  Fiskerimyndighetene har derimot utførselkvoter på 15kg. Jeg kan forstå at dere må sette ut fisk med så små kvoter.

  Dere har fått lov av oss å fiske og å drive barneleker på vårt hav, jeg synes derfor det er på sin plass med litt mer ydmyke holdninger overfor en sånn gjestfrihet.

  Med vennlig hilsen Den lokal Slakteren

  SvarSlet
 4. Hei der lille vennen... Joda skulle gjerne ha holdt meg saklig i denne saken men føler at den respekten du viser mot oss ikke fortjener noe sånt. Jeg har et enkelt spørsmål, hva vet du? Jeg er ingen selverklært ekspert, eller har drevet med dette i over 30 år som karen ovenfor. Hvordan kan du komme ut med noe slikt.
  Du er noen få turen i Norge i løpet av året, ikke vet du hva som foregår, og ingen rett har du heller. Vi er et folk som er født og oppvokst på havet, vi har lært og leve av det. Det faktumet at vi velger og ta ut den fisken vi har behov for og spise, som resten av familien har behov for. Hva så om vi velger og selge litt for og få litt ekstra penger i kassa.

  Det at vi er reine slaktere og regelmessige idioter som tømmer havet for fisk er bare vås... Hva vet du om hvordan vi praktiserer c&r? Jeg kan fortelle deg det at vi gjør det bedre en de fleste i området. Vi har ikke det behovet for og løfte fisken opp av vannet og knuse et hvert bein for noen idiotiske poserings bilder, vi har lært en viktig ting. Vi har respekt for den fisken vi ikke skal ha. Tror du virkelig at noen av de "lokale storidiotene" står og skryter av hver jævla fisk de ikke har behov for og lar gå?

  Jeg beklager min useriøsitet nå, men av og til må man bare slippe det ut. Jeg lurer på om du kan komme med et rett svar på hvor stor prosentandel av fisken som merkes og settet ut som noen gang sees igjen? Selvfølgelig er det ikke rom for og spekulere i om disse forlater området for godt, at det kan være årsaken til at vi ikke ser dem igjen. Tallene for snakke for seg selv, jeg mener dette ikke som et angrep på Per, han gjør en fantastisk jobb, men stå ikke her og sleng dritt om alle oss andre av den grunn, for du vet virkelig ikke.

  SvarSlet
 5. Bare lige lidt oplysing til jer tvivlere - jeres eget havfiskeinstitut har udgivet følgende artikel, hvilket må være spændende læsning for jer;) Tror i vil blive "oplyst"... http://www.imr.no/publikasjoner/andre_publikasjoner/kronikker/2012/et_berekraftig_og_etisk_turistfiske/nb-no

  SvarSlet